W serwisie polki.pl w dziale DIETA natrafiłam na fajny artykuł dotyczący najlepszych spalaczy tłuszczu, postanowiłam opisać je w kolejnym poście.
Cytrusy: Grejpfrut, Cytryna, Pomarańcza
Uważane za najbardziej dietetyczne owoce, mają mało cukru i wiele kwasów obniżających indeks glikemiczny posiłków. Zawierają dużo witaminy C, która i wzmacnia odporność i pomaga spalać tłuszcz.
Królują
grejpfruty: jedzenie połówki tego owocu przed każdym posiłkiem (lub wypicie szklanki soku) ponoć podwaja ilość zrzuconych kilogramów.
Zawierają jod, który stymuluje pracę tarczycy, właściwą termoregulację i pracę układu krwionośnego.
Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wodorosty, ale spokojnie, równie dużo posiadają go kraby, mule, ostrygi i krewetki. Te ostatnie, mają wiele innych zalet. Są ubogie wy tłuszcz i zawierają wiele białka, który jest doskonałym budulcem mięśni. Im większa ilość mięśni, tym lepsza przemiana materii.
Mięso ryb pobudza metabolizm dzięki obfitości nienasyconych tłuszczów zawierających kwasy omega 3. Związek ten zmniejsza tendencję do tycia, nasila uczucie sytości i reguluje wydzielanie insuliny. Na talerzu powinna się pojawić ryba duszona, pieczona lub grillowana, ponieważ smażenie pozbawia ją cennych właściwości. Warte polecenia jest też sushi z surową rybą lub wędzoną na zimno.
Zielona, czerwona, czarna - dzięki zawartości teiny,
pobudza mikrocyrkulację i zwiększa ilość spalanych kalorii do
kilkunastu procent. Udowodniono, że zarówno katechiny jak i teina
przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej, dlatego rośliny zawierające
duże ich ilości są naturalnymi preparatami odchudzającymi. Mechanizm
działania katechin oraz teiny polega na zwiększeniu stężenia w organizmie noradrenaliny - hormonu odpowiedzialnego za zwiększone wytwarzanie energii pochodzącej ze spalania tłuszczu.
O tym, jak ważne jest białko w trakcie wysiłku fizycznego stale przekonują rzesze kulturystów i trenerów. Porcja białka przed treningiem działa nawet przez całą dobę, pomagając spalać tłuszcz długo po zakończeniu ćwiczeń. Białko pomaga budować mięśnie i zachować sprawniejszy metabolizm, ponieważ jego strawienie przez organizm pochłania 30% więcej kalorii. Obniża również indeks glikemiczny posiłku, dzięki czemu dłużej będziesz czuć się syta.
Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Ten sam pierwiastek sprawi, że odchudzając się spalisz więcej tłuszczu. Niskokaloryczna
dieta o zawartości 1000-1400 mg wapnia pozwala stracić 22% więcej
kilogramów i o 61% więcej tkanki tłuszczowej niż w diecie ubogiej w
nabiał. Aby dostarczyć w sobie tę porcję wapnia wystarczy
zjadać codziennie 3-4 szklanki jogurtu lub innych fermentowanych napojów
mlecznych.
Pikantne przyprawy stymulują krążenie krwi. Zwiększają również straty energii potrzebnej do produkcji ciepła i podnoszą metabolizm na kilka godzin. Dodatkową zaletą przypraw jest zmniejszenie apetytu i odkładania tłuszczu w organizmie. Parę kropli tabasco
dodanych do jedzenia przyspiesza trawienie. Dzieje się tak dzięki
kapsaicynie - substancji umożliwiającej szybsze spalanie lipidów.
Analogicznie funkcjonuje papryczka chili i imbir. Ten
ostatni także przeciwdziała zaparciom, dlatego warto przyprawiać nim
dania z drobiu oraz ziemniaków. Możesz też zaparzyć go jak zioła i
spożywać napar. Badania dowodzą, że jedząc imbir spalisz więcej kalorii a
także mniej przytyjesz, gdy się przejesz.
Zawiera w sobie silny przeciwutleniacz – resweratrol, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu oraz energii zgromadzonej jako tłuszcz. Wino
może więc sprzyjać szczupłej sylwetce, jednak pod warunkiem, że nie
przekroczysz dziennej dawki dwóch kieliszków i wybierzesz wytrawne lub
półwytrawne. Najlepiej pić je wieczorem, gdy organizm najlepiej przetwarza alkohol.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz