piątek, 19 kwietnia 2013

Płaski brzuch- co jeść?

Postanowiłam, że wreszcie zacznę robić coś aktywnego.
Ciągłe narzekania na to jak wyglądam, wiecznie zły humor... Już mnie to męczy.
Dlatego zaczęłam... biegać :)
Dzisiaj po pracy będzie czwarty dzień moich zmagań. A jak się czuję?
CUDOWNIE!!

Przeglądając artykuły o dietach na stronce polki.pl trafiłam na artykuł na temat Diety Klubu Płaskiego Brzucha.

Oto założenia: 
1. Całkowicie wyeliminować słodycze, sól, fast foody 
2. Zamiast soli używać dużo przypraw: m.in kurkumę i cynamon
3. Każdy dzień zaczynać od szklanki wody z cytryną, w ciągu dnia także
4. Jeśli to możliwe, jedz w pracy porcję zupy (bez ziemniaków i makaronu) i sałatkę. Jeżeli musisz ograniczyć się do sałatki, wtedy zupę zjedz po powrocie do domu

PROPOZYCJE POSIŁKÓW:

Na śniadanie

5 propozycji do wyboru - porcje dla 1 osoby:
  • 40 g płatków owsianych wymieszaj z łyżeczką miodu i 4 pokrojonymi suszonymi śliwkami. Zalej 150 ml gorącego mleka 1,5% i uzupełnij wodą wg uznania.
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych wymieszaj z łyżką otrąb, kilkoma posiekanymi orzechami i startym jabłkiem. Zalej 150 ml mleka 1,5 %.
  • 20 g kaszki granola (mieszanka różnych płatków zbożowych opiekanych z miodem z dodatkiem bakalii), 2 garście drobnych owoców lub 1/2 pokrojonego w kostkę melona, kubek jogurtu naturalnego.
  • Mango, łyżka rozmrożonych jagód (latem świeżych), z kopiastą łyżką stołową (ok. 30 g) jogurtu.
  • Duża gruszka pokrojona w plasterki, lekko skropiona sokiem z cytryny lub limonki i mały kubek jogurtu naturalnego.

Na II śniadanie świeże soki

6 propozycji do wyboru - porcje dla 1 osoby (możesz rozcieńczać wodą):

  • 2 szt. marchewek i jabłka, przyprawiony imbirem.
  • 2 szt. marchewek i dużej pomarańczy.
  • Z połowy ananasa i gruszki, przyprawiony imbirem.
  • Z jabłka i melona, przyprawiony miętą.
  • Z dwóch jabłek, ogórka i połowy małego selera.
  • Z dwóch buraków, gruszki i 1/4 cytryny.

Na posiłek w pracy

Sałatka z ogórkiem (przepis na 1 porcję): ogórek, awokado, plasterek koziego sera (25 g), rzodkiewka, łyżka ziaren słonecznika, pieprz, łyżka oliwy, kilka kropli soku z cytryny. Sposób wykonania: ogórek, awokado i rzodkiewkę pokrój w plasterki lub kostkę, ser pokrusz. Wymieszaj składniki, polej oliwą, skrop cytryną, oprósz pieprzem.

Selerowa z grzybami (przepis na 4 porcje): 400 g obranego selera, 10 g suszonych grzybów, 2 plastry chudej wędzonki, średnia cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki białego wina, 500 ml rosołu z kury, łyżka oliwy, liść laurowy, rozmaryn. Sposób wykonania: Grzyby wymocz przez godzinę. Wędzonkę pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj posiekane cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Przełóż do garnka posiekane grzyby, podsmażoną wędzonkę, pokrojony w kostkę seler, przyprawy, wino, wlej wodę z grzybów i rosół. Gotuj, aż seler będzie miękki, zmiksuj.

Obiadokolacja

Wołowina w jarzynach (przepis na 4 porcje): 400 g wołowiny, 2 pory, puszka fasolki szparagowej, 3 marchewkim, puszka pomidorów, 2 cebule, litr bulionu, oliwa, kawałek parmezanu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kurkumy. Sposób wykonania: zeszklij cebulę na oliwie, wyjmij. Obsmaż mięso oprószone kurkumą i imbirem. Dodaj pokrojone warzywa i część bulionu. Upiecz, podlewając bulionem. Przed podaniem pokrój, posyp parmezanem.

Omlet z łososiem (przepis na 1 osobę): 2 duże jaja nłyżeczka masła lub oliwy, plasterek wędzonego łososia, łyżka serka śmietankowego, szczypiorek lub koperek, pieprz. Sposób wykonania: jaja ubij, przypraw pieprzem i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Po dwóch minutach, zanim jajka dobrze się zetną, dodaj łososia z serkiem i zieleniną, jeszcze przez chwilę smaż. Zsuń na talerz, zjedz z dowolną surówką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz