piątek, 5 kwietnia 2013

Jak ważne jest śniadanie?

Na moim ulubionym portalu poczytałam trochę o śniadaniu, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to ono napędza cały dzień.
Postanowiłam napisać parę słów, ponieważ ja sama czasem mam problem z tym, żeby je jeść.
W nocy organizm czerpie energię z zapasów, dlatego rano czujemy się ospali. Potrzebujemy zastrzyku energii, który napędzi nasz dzień. Bez śniadania będzie Nam się trudno skoncentrować i logicznie myśleć.
Śniadanie powinno stanowić 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Skutki niejedzenia śniadań:
  • uszkodzenie śluzówki (nadżerka), wrzody żołądka - rano produkujemy więcej soków trawiennych, dlatego jeśli nie ma co trawić odbija się to na naszym żołądku
  • infekcje: osłabiony organizm jest mniej odporny na chłód, dlatego jesteśmy podatni na infekcje.
  • bez śniadania mamy rano niższy poziom glukozy we krwi, a to może być przyczyną zawrotów głowy, a nawet zasłabnięć

Co wybierać na śniadanie?


Białka: ser, jajka, mleko, masło, jogurt, chuda wędlina
Są bardzo sycące i na dłużej zaspokajają głód. Mleko i jego przetwory dostarczają nam wapnia, niezbędnego dla dobrej kondycji kości i zębów. Jeśli produkty mleczne mają co najmniej 2% tłuszczu, pozwalają nam przyswajać witaminy A, E, D i K. Gdy jogurt wzbogacony jest żywymi kulturami bakterii, lepiej pracują jelita, co zapobiega zaparciom i biegunkom.
Węglowodany złożone: ciemne pieczywo, muesli, płatki śniadaniowe
Powoli zamieniają się w cukier (glukozę) i dostarczają energii na długo. Produkty pełnoziarniste są ponadto źródłem błonnika oczyszczającego jelita oraz witamin z grupy B i magnezu (korzystnie wpływają na mięśnie i pracę systemu nerwowego).
Węglowodany proste: dżem, konfitury, miód
Błyskawicznie dostarczają cukru i szybko stawiają na nogi. Są jednak wysokokaloryczne, więc w ich jedzeniu trzeba zachować umiar.
Tłuszcze: masło, miękka margaryna, oliwa
Ułatwiają przemiany energetyczne w organizmie i dostarczają kwasów tłuszczowych omega-3. Potrzebujemy ich jednak w niewielkich ilościach (np. cienko posmarowana kanapka, pieczywo umaczane w oliwie czy surówka skropiona oliwą).
Witaminy i sole mineralne: warzywa, owoce, soki
Witaminy i mikroelementy w nich zawarte walczą ze szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Soki pozwalają szybciej wypłukać uboczne produkty przemiany materii, zgromadzone w organizmie w ciągu nocy oraz pobudzają krążenie krwi i limfy

Propozycje śniadań serwisu polki.pl
  • Zestaw nr 1 (551 kcal)

  1. szklanka (250 ml) soku pomarańczowego bez cukru - 110 kcal
  2. grahamka - 260 kcal
  3. plasterek chudej szynki - 150 kcal
  4. pół czerwonej papryki - 25 kcal
  5. mały surowy ogórek - 6 kcal
  • Zestaw nr 2 (589 kcal)

  1. serek wiejski (200 g) ze szczypiorkiem - 245 kcal
  2. kromka chleba pytlowego cienko posmarowanego miękką margaryną, z liściem sałaty - 100 kcal
  3. średni pomidor - 80 kcal
  4. 5 rzodkiewek - 5 kcal
  5. szklanka mleka 2% - 125 kcal
  6. pół średniego grejpfruta - 34 kcal
  •  Zestaw nr 3 (572 kcal) 

  1. kubek (180 g) jogurtu naturalnego bez cukru - 109 kcal
  2. 3 łyżki muesli z suszonymi owocami - 105 kcal
  3. kromka pieczywa pytlowego cienko posmarowanego masłem, z liściem sałaty - 115 kcal
  4. jajko na twardo ze szczypiorkiem - 90 kcal
  5. średni pomidor - 80 kcal
  6. średnia pomarańcza - 59 kcal
  7. szklanka soku pomidorowego - 14 kcal
Źródło: polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz