A czym one są?
E składniki to sztuczne dodatki zawarte w żywności, dzielimy je na dwa typy:
- Pochodzenia naturalnego
- Pochodzenia syntetycznego
Naturalne typy E składników najczęściej spotkamy pod sygnaturą E 100 czy E 300. Pierwszy to kurkumina a drugi witamina C. Natomiast syntetyczne składniki powstają dzięki reakcją chemicznym.
Ponieważ bardzo często czytam skład produktu na etykiecie skoncentruje swoja uwagę na tych substancjach na które napotykam najczęściej:
E951- aspartam, jest słodzikiem i wzmacniaczem smaku. Jego smak jest 200 krotnie mocniejszy od cukru.
E250,E251,E252- są to azotany potocznie nazywane konserwantami i barwnikami. Znajdziemy je w peklowanym mięsie, hamują rozwój bakterii. Bardzo nie korzystnie wpływają na ludzki organizm ponieważ utrudniają dopływ tlenu do krwi i są rakotwórcze.
E210- kwas benzoesowy czyli konserwant. Stosowany w przetworach rybnych i gotowych sałatkach. Powinny unikać go osoby chorujące na astmę oraz alergicy.
E221- siarczan sodu i przeciwutleniacz, wypłukuje witaminy z produktów. Występuje w produktach zawierających żółtka jaj, piwie czy karmelu.
E621- glutaminian sodu tak zwany wzmacniacz smaku. Jest składnikiem produktów typu instant, sosach, przyprawach czy konserwach. Po spożyciu zbyt dużej ilości mogą występować zawroty głowy, potliwość czy uczucie niepokoju.
Co jest najważniejsze i na co zwracać uwagę podczas zakupów ?
Po pierwsze sprawdzamy informacje na opakowaniu, po drugie datę ważności oraz listę wartości spożywczych ponieważ często możemy napotkać na wyrób smakopodobny po trzecie skład produktu i w tym miejscu chciałam zaznaczyć ze kolejność nie jest przypadkowa na początku zawsze znajdują się składniki których jest najwięcej i wraz z pozycja maleje ich zawartość. To co najzdrowsze to najprostsze :-D wiec wybierajmy produkty które zawierają jak najmniej składników i z krótką data ważności.
Pati 😘
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz