piątek, 24 kwietnia 2015

Czekolada

Często czekolada jest uzależnieniem, ma fantastyczny smak, uwielbiamy jak rozpływa się w ustach.
Często nie wyobrażamy sobie dnia bez kawałka tego "cudu"
Przy zdrowym odżywianiu, nawet diecie - nie musimy całkowicie z niej rezygnować.
Wystarczy, że mocno ją ograniczymy i się odzwyczaimy!
A wierzcie, że można! Bo cukier uzależnia...
Jest mnóstwo zamienników słodyczy, jeśli jednak chcecie koniecznie CZEKOLADĘ
- na co zwracać uwagę??

Na zawartość magicznego składnika - KAKAO :)
Ważne, żeby było go jak najwięcej.
Jaką zatem czekoladę wybrać?
Najlepsza jest GORZKA: 60% składników z Kakaowca, zawiera 1/3 cukru,
w drugiej kolejności możemy zjeść MLECZNĄ: 25% składników z Kakaowca, zawiera 2/3 cukru. Czekolada mleczna zawiera miazgę kakaową i cukier (zwracajmy uwagę na ilość: ważne, żeby było jego jak najmniej)
Na 3 miejscu zamieścimy czekoladę z orzechami :)
Najgorszymi pod względem składników są
CZEKOLADA BIAŁA I Z NADZIENIEM...
Są najbardziej kaloryczne, mają najwięcej cukru...

Ciekawostki:
  • Jeśli dziennie będziemy jeść pół tabliczki czekolady - przez ROK przytyjemy nawet 14 kg... Możemy sobie pozwolić na 1 bądź 2 kostki dziennie: nie zaszkodzi :)
  • Czekolada jest bardzo kaloryczna, średnio 100 gram tego produktu zawiera 500-600 kalorii.
  • Pokusa jedzenia czekolady może wynikać ze "słodkich" przyzwyczajeń z dzieciństwa
  • 25 stycznia 2004 roku producenci z miasteczka Valenza niedaleko Turynu pobili rekord Guinessa w przygotowaniu pitnej czekolady roztapiając w kotle 274kg tego przysmaku.
  • Obezwładniająca kombinacja czekolady i wanilii pojawia się często w perfumach, np. „Angel” czy „Rush” Gucciego.
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady



Zapraszam do komentowania:)
Może Wy znacie inne ciekawostki na temat czekolady?

Rami
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz