sobota, 2 maja 2015

Grillowanie

Majówka - czas grillowania, ogródkowych spotkań, domówek, dobrej zabawy.
Dzisiaj przeczytacie o kaloryczności potraw grillowanych, marynatach, o tym - co jeść jeśli zdrowo się odżywiacie; znajdziecie podstawowe dodatki do grillowanych mięs, które będą stanowić dopełnienie posiłków. - Zapraszam.

Która grillowana przyjemność sprzyja Naszej diecie? Poniżej kaloryczność 100 gram produktów:

  • Pierś z kurczaka – 150 kcal
  • Filet z dorsza – 105 kcal
  • Łosoś – 250 kcal
  • Kiełbasa śląska – 330 kcal
  • Karkówka – 300 kcal
  • Kaszanka – 220 kcal
  • Boczek – 500 kcal

  • Jak widać - wszystko co dobre jest niestety najbardziej kaloryczne. Najmniej kalorii ma dorsz, jeśli ktoś nie lubi ryb - filet z kurczaka. Jeśli więc jesteście na diecie - wybierajcie te najmniej kaloryczne.

    Najlepsze do mięs są domowej roboty marynaty - i zachęcam do tego, żeby nie kupować w sklepach gotowych mięs z przyprawami ani tych "proszkowych" marynat.

    Ja do marynaty daję moje ulubione przyprawy - nie szukam przepisów.
    A jakie składniki najbardziej pasują do danych rodzajów mięs?

    1. Wieprzowina
    • cząber,
    • czosnek,
    • majeranek,
    • kminek,
    • rozmaryn.
    2. Cielęcina
    • bazylia,
    • tymianek,
    • natka pietruszki,
    • rozmaryn,
    • koperek,
    • łagodna papryka
    • pieprz.
    3. Wołowina
    • jałowiec,
    • kminek,
    • ziele angielskie,
    • pieprz czarny.
    4. Drób
    • estragon,
    • cząber,
    • majeranek,
    • tymianek,
    • paprykę,
    • chilli,
    • pieprz,
    • curry.
    5. Ryby
    • cząber
    • gorczyca
    • bazylia
    • czosnek
    • jałowiec
    • pieprz
    • pietruszka
    • rozmaryn
    • tymianek
    Dodatki stanowią bardzo ważny element - przy diecie każdy posiłek powinien zamierać minerały - owoce bądź warzywa.

    Co więc możemy dodać do grillowanych pyszności?
    1. Sałatka z ulubionych warzyw na bazie sosu Vinegret
    2. Szaszłyki - robimy z kawałków mięsa i ulubionych warzyw.
    3. Po prostu grillowane warzywa
    4. Faszerowane warzywa - bakłażan, papryka, cukinia

    Rami

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz