Dzisiaj przeczytacie o kaloryczności potraw grillowanych, marynatach, o tym - co jeść jeśli zdrowo się odżywiacie; znajdziecie podstawowe dodatki do grillowanych mięs, które będą stanowić dopełnienie posiłków. - Zapraszam.
Która grillowana przyjemność sprzyja Naszej diecie? Poniżej kaloryczność 100 gram produktów:
Jak widać - wszystko co dobre jest niestety najbardziej kaloryczne. Najmniej kalorii ma dorsz, jeśli ktoś nie lubi ryb - filet z kurczaka. Jeśli więc jesteście na diecie - wybierajcie te najmniej kaloryczne.
Najlepsze do mięs są domowej roboty marynaty - i zachęcam do tego, żeby nie kupować w sklepach gotowych mięs z przyprawami ani tych "proszkowych" marynat.
Ja do marynaty daję moje ulubione przyprawy - nie szukam przepisów.
A jakie składniki najbardziej pasują do danych rodzajów mięs?
1. Wieprzowina
- cząber,
- czosnek,
- majeranek,
- kminek,
- rozmaryn.
- bazylia,
- tymianek,
- natka pietruszki,
- rozmaryn,
- koperek,
- łagodna papryka
- pieprz.
- jałowiec,
- kminek,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny.
- estragon,
- cząber,
- majeranek,
- tymianek,
- paprykę,
- chilli,
- pieprz,
- curry.
- cząber
- gorczyca
- bazylia
- czosnek
- jałowiec
- pieprz
- pietruszka
- rozmaryn
- tymianek
Co więc możemy dodać do grillowanych pyszności?
1. Sałatka z ulubionych warzyw na bazie sosu Vinegret
2. Szaszłyki - robimy z kawałków mięsa i ulubionych warzyw.
3. Po prostu grillowane warzywa
4. Faszerowane warzywa - bakłażan, papryka, cukinia
Rami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz