niedziela, 3 maja 2015

Prawda i mit

Co raz częściej zauważam szczególnie w sieci, że teorie na temat zdrowego jedzenia zmieniają się z dnia na dzień. To co dziś jest naj zdrowszą częścią posiłku, która wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na nasza cerę jutro może być przeklętym składnikiem naszej diety. I jak się w tym wszystkim po łapać? Co jest zdrowe a co nie? Czego powinniśmy jeść więcej a co wyeliminować?

Prawdy i mity o zdrowym jedzeniu 

1. Jedzenie produktów light przyspiesza odchudzanie

Jest to prawda, ponieważ tego typu produkty są nisko kaloryczne posiadają niższa zawartość tłuszczów. Dają nam psychiczny komfort odchudazania się bez wyrzeczeń. Ale trzeba mieć się na baczności i dokładnie czytać skład produktu bo nie tylko kalorie tucza, a producenci produktów najczęściej stosują różnego typu "zamienniki" które nie są zdrowe.

2. Ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego 

Prawda, choć naj zdrowszym wyrobem jest chleb z mąki zytniej lub raowej. Czesto ciemny chleb wypiekany jest z tej samej maki co jasny a swój kolor zawdzięcza karmelowi.

3. Cukier brązowy jest lepszy niż biały

Mit. Choć sama nie potrafilam długo w to uwierzyć. Okazuje się ze cukier brązowy nie wiele różni się od białego, jedynie zawiwra mniej sacharozy. Jest taka sama "trucizną" jak jego biały kolega.

4. Mięso drobiowe jest lepsze od wołowego 

Mit.  Oba gatunki mięsa maja swoje wady jak i zalety, no i trzeba przyznać, że mieso drobiowe ma mniej kalorii niż wołowe. Ale wołowina broni się większą zawartością żelaza.

5. Wszystkie gatunki ryb są wartościowe

Mit. Nie wszystkie są "zdrowe" niektore gatunki ryb hodowlanych nie maja zbyt wiele odżywczych składników. Dlatego tak często dietetycy polecają morskie stworzenia. Zawieraja one witaminy A B D i E ale również kwasy nasycone. Regularne spożywanie tunczyka, łososia czy makreli wspomaga nasz układ odpornościowy dzięki dużej zawartości kwasu omega-3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz