środa, 22 lipca 2015

Kawa - 15 faktów

Bardzo wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kawy.
Przedstawiam 15 faktów dotyczących kawy.

  1. Zawiera kofeinę, która korzystnie wpływa na pracę mózgu. Badania kliniczne potwierdziły, że substancja ta zwiększa wydolność umysłową.
  2. Kofeina wspomaga odchudzanie, ponieważ pobudza metabolizm. Jest jednak jedno zastrzeżenie co do tego faktu - kawa musi być bez dodatków (mleka czy cukru).
  3. Działanie kawy jest krótkotrwałe, szczególnie wtedy, gdy spożywamy ją kilka razy dziennie. Organizm przyzwyczaja się do kofeiny i efekt działa krótko. 
  4. Na podstawie badań stwierdzono, że w przypadku osób w podeszłym wieku, które regularnie spożywały kawę ryzyko wystąpienia chorób: demencji, alzheimera oraz Parkinsona jest mniejsze.
  5. Kofeina może uchronić wątrobę przed jej marskością.
  6. Ryzyko wystąpienia depresji u osób regularnie spożywających kawę jest znacząco mniejsze niż w przypadku osób jej niespożywających.
  7. Picie czarnej kawy bez dodatków może bardzo korzystnie wpłynąć na organizm, jednak nadmierne jej spożywanie może przyczynić się do wystąpienia zaburzeń koncentracji czy problemów ze snem.
  8. Kawa wypłukuje wapń z organizmu, jednak efekt ten jest na tyle niewielki, że nawet spożywanie jej w dużych ilościach nie zwiększa zagrożenia zachorowania na osteoporozę.
  9. Ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
  10. Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
  11. Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
  12. Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
  13. Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych.
  14. Może ograniczać rozwój próchnicy zębów.
  15. Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia.  W związku z tym zalecane jest, by kobiety w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz