Na Naszych stołach będą królować JAJA.
Teraz w sklepach można kupić je po okazyjnej cenie - ale czy są dobre?
Odkąd zaczęłam rozszerzać dietę mojemu dziecku zaczęłam zwracać uwagę na składy produktów i ich jakość.
Wracając do jajek - każde powinno być oznaczone pieczątką.
O co chodzi?
Na jajku jest następujący symbol:
X-YY-AABBCCDD
X to sposób w jaki hodowane były kury
YY to symbol kraju z którego pochodzą jaja - u Nas najczęściej PL
AABBCCDD – wskazuje bezpośrednio na producenta jajek:AA - kod województwa;
BB – kod powiatu;
CC – kod zakresu działalności;
DD – kod firmy.
Rodzaje jaj pod względem warunków w których hodowane były kury je znoszące:
„0” – są to jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych,
„1” – są to jaja z wolnego wybiegu, kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia,
„2” – jaja pochodzące z chowu ściółkowego – kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy,
„3” – jaja z chowu klatkowego – kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.
Rodzaje jaj pod względem wielkości:
"S" do "XL" - różnią się one masą białka, im jaja większe tym więcej białka a mniej żółtka
Są również jaja nieoznakowane - dostępne na bazarach, pochodzą z gospodarstw, w których hoduje się do 50 kur. Takie jajka powinny posiadać pisemną informację o pochodzeniu i datę przydatności do spożycia.
WNIOSKI:
1. Należy uważać na opisy na opakowaniu jaj - niektóre firmy słyną z jaj z wolnego wybiegu, jednak jak spojrzymy na informacje " jaja ściółkowe " to jest to dla mnie informacja myląca i sprzeczna.
2. Nie sugerujmy się ceną - jaja lepszej jakości są droższe
3. Patrzmy zawsze na pieczątkę na jajach
4. Najlepsze są "0" i "1"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz