środa, 16 września 2015

Płatki owsiane

W połączeniu z jogurtem naturalnym i ulubionymi bakaliami stanowią dla mnie IDEALNE ŚNIADANIE ! :)
Co zawierają i jakie są ich właściwości?

  • Doskonałe źródło błonnika (spadek złego cholesterolu)
  • Dużo węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym
  • Białko, aminokwasy
  • Witamina B6 (pamięć i koncentracja)
  • Witamina B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziałanie zmęczeniu i rozdrażnieniu)
  • Substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój
  • Witamina E (silny przeciwutleniacz, chroniący komórki i spowalniający procesy starzenia)
  •  Beta-glukan (spowolnienie procesów przyswajania cukrów)
  • Poprawa pracy jelit
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe - zdrowe (zapobieganie powstawaniu zakrzepów, nawilżenie skóry, łagodzenie podrażnień spowodowanych alergią)
  • Ochrona przed miażdżycą
  • Większa sprawność fizyczna i wytrzymałość

Warto je wybierać zamiast kolorowych, słodzonych płatków śniadaniowych, ponieważ płyną olbrzymie korzyści z ich spożywania.

Do czego można je zastosować?

1. Owsianka
2. Domowe batoniki z bakaliami
3. Ciastka i ciasta owsiane
4. Desery
Moim ulubionym jest połączenie kiwi z jogurtem i bezą ułożone warstwowo - POLECAM :)
5. Panierka do mięs
6. Składnik domowego chleba
7. Dodatek do sałatek

Zapraszam do komentowania,
może Wy znacie inne zastosowania?
Rami







Źródło: poradnikzdrowie.pl

2 komentarze:

  1. Przyznam, jadam płatki w owsiance zbyt rzadko...dodaję do pieczywa kiedy piekę lub do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam swoje ulubione ciasto owsiane, które często robię :)
    A śniadań z płatkami nie jadam tak często jakbym chciała :(

    OdpowiedzUsuń