Co zawierają i jakie są ich właściwości?
- Doskonałe źródło błonnika (spadek złego cholesterolu)
- Dużo węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym
- Białko, aminokwasy
- Witamina B6 (pamięć i koncentracja)
- Witamina B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziałanie zmęczeniu i rozdrażnieniu)
- Substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój
- Witamina E (silny przeciwutleniacz, chroniący komórki i spowalniający procesy starzenia)
- Beta-glukan (spowolnienie procesów przyswajania cukrów)
- Poprawa pracy jelit
- Nienasycone kwasy tłuszczowe - zdrowe (zapobieganie powstawaniu zakrzepów, nawilżenie skóry, łagodzenie podrażnień spowodowanych alergią)
- Ochrona przed miażdżycą
- Większa sprawność fizyczna i wytrzymałość
Warto je wybierać zamiast kolorowych, słodzonych płatków śniadaniowych, ponieważ płyną olbrzymie korzyści z ich spożywania.
Do czego można je zastosować?
1. Owsianka
2. Domowe batoniki z bakaliami
3. Ciastka i ciasta owsiane
4. Desery
Moim ulubionym jest połączenie kiwi z jogurtem i bezą ułożone warstwowo - POLECAM :)
5. Panierka do mięs
6. Składnik domowego chleba
7. Dodatek do sałatek
Zapraszam do komentowania,
może Wy znacie inne zastosowania?
Rami
Źródło: poradnikzdrowie.pl
Przyznam, jadam płatki w owsiance zbyt rzadko...dodaję do pieczywa kiedy piekę lub do ciasta:)
OdpowiedzUsuńJa mam swoje ulubione ciasto owsiane, które często robię :)
OdpowiedzUsuńA śniadań z płatkami nie jadam tak często jakbym chciała :(